Ingress- ta hra od Googlu

Máte rádi gecaching, vlastníte telefon s OS Android, máte mobilní data- internet v mobilu-  a GPS? K tomu čas od času chvilku volného času, a rádi hi-tech vychytávky? Google Account? Pak by vás tato „hra“ mohla bavit.

Ingress logo

Logo Ingresu, Niantic Labs

Slovo „hra“ je v uvozovkách schválně- nejde o hru jako takovou, jedná se o hru založenou na tzv. rozšířené realitě- augmented reality / augmentovaná realita – která spočívá v propojení reálného světa s tím virtuálním.

Přesně ke geocachingu se dá přirovnat- osobně říkám „geocaching na vyšší úrovni“.

Hra je založena na obsazování bodů – tzv. portálů, které se“náhodně“ rozmísťují po mapě- ve skutečnosti nejsou náhodné, navrhují je sami hráči a portály bývají u významných budov, míst, nebo monumentů.

Princip hry už jsem nastínil, nyní k věci, jak to vlastně funguje? Mobil si stahuje reálné mapové podklady (na první pohled jen konturované silnice a cesty), k tomu mobil vykresluje vaší polohu pomocí GPS modulu, a následně ji zobrazí.

Ingress mapa

Ingress mapa

Taková mapa může vypadat nějak obdobně jako na dalším obrázku.

Vlastní příběh

Po pokusech v Niantic Labs (@Google) se něco zvrtlo a po celém světě se začala objevovat záhadná hmota- energie- XM, která se objevuje kolem jedinečných bodů- portálů, a najednou se objevili lidé s touhou změnit svět k lepšímu- po pokusech měli zvláštní schopnosti, o kterých se jim dříve ani nesnilo (Englightened, osvícení, žabičky), ale mezi lidmi se našli samozřejmě i jedinci, kteří těmto změnám řekli „ne“ (Resistance, odpor, šmoulové). A tak začala válka, válka o portály, aby svět zůstal takovým, jaký je, případně aby se stal jiným.

Pro začátek Trailer (angličtináře nadchne- i přesto, že samotné GUI aplikace vypadá jinak, toto je způsob Google Goggles)

 

Nástup do hry

Hra se dá zdarma stáhnout na Google Play, ale zatím je stále jako beta verze, pro uzavřenou společnost a je nutné si zažádat na oficiálních stránkách o verifikační kód– Request invite (na který se dlouho čeká a také nepřijde každému)

Princip hry

Hra je založena na obsazování portálů jak již jsem řekl, toho se docílí hackováním a osazením rezonátory (kondenzátory energie). Všechny tyhle aktivity stojí energii (XM), ta se generuje v podobě bílých teček / částic kolem každého portálu a někdy i náhodně na mapě (např. po dropnutí předmětu, který nikdo nevyzvedne apod.)

Hráči

Hráči se rozdělují na dvě strany, tzv. frakce– zelené (Enlightened, „žabičky“) a modré (Resistance, „šmoulové“). Strana se volí po prvním spuštění po obdržení kódu a také po odehrání prvních pár tutoriálů ve hře.

Enlightened

Enlightened, osvícení

Frakce Enlightened, osvícení

Osvícení- mají ponětí že povznesou celý svět a tím jej udělají lepším. (dle slov Google & Niantic LAbs)

Resistance

Resistance, odpor

Resistance, odpor

Odpor- konzervativci bránící se změnám, pocit ochrany světa.

Levelování

Hráči se dále dělí na levely, asi jako vše ve hře- dělí se dle APs (Action Points)– obdoba XP (experience) v jiných hrách.

Přehled levelování hráčů je vidět v následující tabulce (kolik AP/XP je potřeba na daný level).

Level AP
L2 10,000
L3 30,000
L4 70,000
L5 150,000
L6 300,000
L7 600,000
L8 1,200,000

Vyšší level pro hráče znamená možnost nést více XM (energie) a také používat věci vyššího levelu- např. rezonátory, nebo XMP Burstery (sloužící pro útok na portál druhé frakce).

Získávání AP dle činosti naleznete v další tabulce

Akce AP
Vytvoření pole (3 propojené portály) 1250
Zničení pole 750
Umístění prvního rezonátoru portálu 500
Vytvoření linku, nalinkování 313
Umístění posledního resonátoru portálu (8.) 250
Zničení linku 187
Umístění rezonátoru 125
Hacking portálu nepřítele 100
zničení rezonátoru 75
Upgrading rezonátoru jiného hráče 65
Dobití portálu 10

Portály

Portály se ve hře umísťují na významná místa, každý portál může být osazen max. 8 rezonátory,

Ingress portály a XM

Ingress portály a XM

ty mu dodávají energii, ale každý den se sami o něco málo vybíjejí a tak je potřeba je pravidelně

dobíjet, portál samotný může být dále osazen štíty, které mu dávají schopnost se bránit.

Předchozí mapa může po tomhle všem vypadat i následovně (poměrně extrém)

Přehled všech portálů lze nalézt na tzv. Intelu (mapa běžící na google maps, zobrazí se až po verifikaci accountu).

Získání portálu

Portál se získá obsazením neutrálního portálu, a osazením jím alespoň jedním rezonátorem.

Získávání předmětů z portálů

ingress portaly

ingress portaly

Portály lze tzv. hackovat– každých 5 minut, max 4x po sobě, poté se portál přehřeje a 4 hodiny chladne!

Z hackování hráči získávají předměty- např. rezonátory, klíče k portálům, atp.

Předměty lze dropnout- upustit a nechat ležet např. pro jiného člena, nebo recyklovat na energii.

Zničení nepřátelského portálu

Zničení portálu se provádí zničením všech resonátorů- tj. když energie portálu je rovna 0, útoky se provádí tzv. XMP bursterem (opět level 1 – 8), ten je vždy všesměrový, rozdíl je pouze v jeho dosahu (s tím souvisí strategické rozmístění rezonátorů na portálu).

To by asi na úvod stačilo, ještě se zmíním o bonusových kódech, které se dají dešifrovat z dokumentů ze stránek Niantic Labs .

Získávání skóre

Každý jednotlivec získává „skóre“ – APs tím,jak moc je aktivní ve hře, jednotlivé strany poté propojováním portálů do pole, které generuje celkové skóre (k propojení portálů je potřeba určitá energie portálu- dle vzdálenosti a také klíč od portálu- občas získán z hackingu portálů) pole se vytvoří propojením 3 portálů k sobě.

Závěřem

Ingress hraju, čekal jsem si na kód měsíc, ale i v tom je to kouzlo.

Docela mne i baví, už jsem se vyfarmil na level 2, je to ale

  • žrout baterie
  • žrout času

Ovšem- pokud máte s kým chodit po portálech- nejlépe s kolegy, kteří také hrají, tak je to prostě super a svým způsobem se to dá považovat i za sportovní činnost (dá se takhle nachodit X km denně).

Jinak k Ingressu jsou k nalezení celkem pěkné artworky, a nebo i podpůrné aplikace (např. časovače pro portály, wiki „how to“ pro začátečníka, kalkulačky pro výpočet potřebných bursterů pro útok na portály, atp.

Pár odkazů

Na závěr přidávám typického Ingressáka 🙂

Ingress hráči

Ingress hráči


Komentáře

Ingress- ta hra od Googlu — 6 komentářů

  1. Mno, kdysi jsem se tam zkoušela přihlásit, kód mi přišel po X měsících ale do té doby jsem přestala mít chuť hrát. Kdyby se vykašlali na kódy, měli by možná více hráčů…
    Kdoví, třeba mě jednou popadne chuť ingress vyzkoušet. 🙂

  2. Teď tu hru vydali i pro iOS… říkala jsem, že to zkusím, mám ráda takovéhle hry, člověk aspoň vytáhne paty z baráku… ale pořád nechápu ten princip… stojím před portálem dám hack a nic. Nehledě na to, že to ukazuje špatnou adresu a GPS v budově taky dost pokulhává… Stála jsem přímo před portálem a navigace mi ukazovala, že mám jít ještě 50 metrů… Dělám něco špatně nebo to prostě nefunguje??? Díkys za odpověď.

    • Díky za odpověď. Zmátlo mě, že jeden portál byl prostě jinde, už jsem tomu přišla na chuť. O víkendu se s hrou asi projdu 🙂 Ale mohli by to ještě vychytat na to iOS, trochu se to občas za sekne, někdy nenačte… Prosímtě, a co je tedy cílem? 🙂 Dojdu k portálu, hacknu, otevřou se mi další a další… kam až mám dojít? 🙂 sorry, za tu blbou otázku, jsem na začátku, tak chci pochopit ten princip pořádně, abych si tu hru i pořádně užila… Chápu, že jsem nějakej tajnej agent a mám na něco přijít 🙂 no… skoro jako Watch Dogs 😀

      • Dobře, tak si teda pojďme tykat ..

        Cílem je vytvořit pole, z toho strany získavají body- propojení (linkování) 3 portálů (jsou k tomu potřeba klíče- ty se získají hackováním, nebo zničením „bouráním“ cizích linků (útočí se pomocí XMP bursterů) …

        Když je portál neutrální obsadí se osazením rezonátory (osazovat ideálně z co největší možný vzdálenosti), hackováním se jen získavají předměty 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..