Cormac McCarthy- kniha, film

Máte rádi knihy či filmy? Zejména potom ty post-apokalyptické? Pak by vám neměla ujít tato zfilmovaná kniha!

Ať už zkouknete film, nebo přečtete knihu, je to celkem jedno, ale dávám přednost knize, kde si čtenář sám může udělat obrázek, jak popisovaný svět může vypadat.

McCarthy, Cesta, přebal DVD

Cesta, přebal DVD

Kniha od Cormaca McCarthyho- Cesta je poměrně slabá (189 stran, 12,5 × 21 cm), a čte se poměrně dobře, je napínavá a umí člověka vtáhnout do dějě a do popisovaného světa.

Vypráví o putování otce se svým dítětem, o strastiplných cestách, kdy nevědí, kdy nebudou mít co jíst, či pít, kdy nevědí, kdo jim co udělá, a jaká nástraha na ně kde číhá.

Celým putováním je provází nákupní vozík, který používají pro odložení svých věcí, dále je to také starý kolt,u kterého často řeší otázku, zda na nepřítele případně vystřelit, nebo si náboje nechat pro sebe, kdyby bylo nejhůř a nebylo cesty k lepšímu.

Nápis na obalu DVD to vystihuje celkem vskutku dobře „V jediném okamžiku se svět nazvždy změnil“.

Svět je najednou v plamenech a všude poletuje černý dusivý prach, a manželé mají dítě, žena odejde a otec zůstane se synem sám, zůstat v domově by nebylo bezpečné, tak ho tedy opouští a vydávají se na putovní cestu- cílem je tuším oceán, kde slyšeli, že je ještě „dobře“.

Cesta, přebal knihy

přebal knihy

Kniha popisuje tedy jejich putování, snahu najít jídlo, kde se dá, ale pořád se snaží otec zůstat „dobrým člověkem“- z většiny lidí se staly hieny, kteří loví a jedí ostatní, vykořisťují a vraždí- jsou tedy i radši, když nikoho nepotkají.

Kniha končí v okamžiku smrti otce, a rozloučení se chlapce s ním.

Film knihu poměrně dobře kopíruje, jen některé scény jsou chronologicky posunuté, ale to vcelku nevadí. Dále jsou scény trochu více upraveny „filmovému světu“ a nejsou vyobrazeny tak dobře, jako popisovány v knize.

 

Odkazy:

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..