Nové Google Mapy- vyzkoušeno za vás

Google pravděpodobně chystá nové mapy, nebo alespoň jsou nějaké nové dostupné v Beta verzi.  Na „Mapy Google v novém“ jsem narazil na serveru Lupa.cz.

Google Maps LOGO

Google Maps

Sic- jako obvykle u Googlu- je potřeba zažádat si o pozvánku, na kterou Vám Google případně vyhoví (po cca týdnu čekání jsem obdržel oficiální přístup do beta map i já).

Chcete vědět co se chystá nového? Čtěte dále..

Ještě, než začnu psát o nové verzi map, chtěl bych napsat menší odstavec ke starším mapám– znáte je dobře? Víte o tom, že existuje něco jako Google Laboratoř, která nabízí zajímavé funkce?

Laboratoř Google Map

Laboratoř Google Map

Do laboratoře se dostanete přes pravý panel (který vyjede po kliknutí na šipku nad navigačními šipkami v levé, horní části obrazovky), zde je poté odkaz Laboratoř Map.

Teď už k nové verzi.

Jak informuje server Lupa.cz, mapy se vyznačují „Radikální změny vzhledu, funkčnosti i způsobu prezentace mapových podkladů“, ale „vše působí tak nějak příjemnějším dojmem“.

Co všechno zmizelo v nových mapách, nebo bylo upraveno?

  • navigační lišta pro pohyb na mapě, stupnice s příblížením (měřítko zůstává, jen se nachází jinde), na první pohled zmizel i panáček pro StreetView, v nových mapách je, ovšem kvalitně schovaný
  • možnost přepnutí režimu map satelitní- fotorežim, režim družicových snímků (je zde pouze nabídka Earth nebo klasická vektorová mapa)
  • zmizela nabídka vrstev– např. doprava, počasí, fotografie apod.
  • mapy jsou přes celou obrazovku, vyhledávací pole je zakomponováno přímo do části obrazovky s mapou, obsahuje i možnost zobrazení MHD, apod. (bývalá nabídka vrstev)
  • ať jsem se snažil jak jsem se snažil nenašel jsem ikonu pro zkopírování odkazu na mapu, ani kódu pro vložení na stránky
  • režim Earth funguje i bez pluginu a nabízí propracované budovy ve 3D, i když se poměrně dlouho načítají

Teď si vše ukážeme na obrázcích.

Celkové uspořádání

Jak můžete vidět v nové berzi map se zobrazuje nabídka „prozkoumat“ jako lišta s fotkami přímo pod mapou, ta se dá skrýt, stejně jako původní panel ve starší verzi mapy, když se něco hledalo.

Dále si můžete povšimnout daleko lepšího využití layoutu a celé plochy obrazovky (minimálně o původní pruh s lištou pro hledání). Celkově mapy působí příjemnějším dojmem.

Mapy jsou také více interaktivní- kdykoliv kliknete někam do mapy, aplikace okamžitě zobrazí adresu (min. název ulice) a související informace. Navíc při větším zoomu si můžeme povšimnout, že kontury budov (ve vektorové mapě) jsou stínované– pravděpodobně se tak Google snaží upozornit na výšku budov, naznačit 3D vykreslení.

google mapy old

Staré Google Mapy

Nová verze Google Map

Nová verze Google Map

Vrstvy

Sice v nových mapách zmizely vrstvy jako doprava, počasí, fotografie, apod., to ale neznamená, že se funkce v mapách nevyskytují.

Vše je více integrované, a často schované pod nějakou nabídkou, nebo akcí- například spoje MHD se vám zobrazí až po kliknutí na danou adresu (zastávku / stanici,.. ) a po vyvolání nabídky vlevo v panelu hledání- v tzv. informační kartě.

Vrstva fotografií je integrovaná v části s mapou, ne přímo v mapě, sice se (zatím?) fotky nezobrazují přímo na mapě, ale zobrazují se v liště ve spodní části obrazovky, fotky se mění dynamicky, podle vašeho pohybu na mapách.

Mějme na paměti, že se jedná zatím o Beta verzi map!

Nové Google Mapy, "vrstva" dopravy

Nové Google Mapy, doprava

StreetView

Google StreetView- asi nejznámější služba Google map- aneb zobrazí dané ulice z reálného pohledu návštěvníka.

Dříve stačilo přetáhnout panáčka do mapy, nyní je to řešeno opět trochu jinak- kliknete do mapy na dané místo, pod panelem hledání vyskočí adresa daného místa, u adresy je možnost zobrazit ve Streetview.

Samotný pohled StreetView  je řešený obdobně jako původní mapa- ve spodní části obsahuje skrývatelnou lištu s fotkami okolí.

Nové Google Mapy, nabídka Streetview

nabídka Streetview

 

Nové Google mapy, pohled Streetview

pohled Streetview po novém

Earth / Satelitní pohled

Jak jsem již psal, v mapách (alespoň prozatím) chybí možnost zobrazit satelitní mapu, ale to vlastně není až tak úplně pravda- pokud si kliknetena mapu Earth / Země, pak tato mapa v dostatečném oddálení zobrazuje původní mapu nazvanou jako satelitní.

Při přiblížení a naklopení mapy pod určitý úhel, z původní satelitní mapy se stane 3D mapa, mapa, která zobrazuje původní fotografické podklady v kombinaci s 3D budovami, ale i například vykresluje (někdy) 3D stromy, apod.

Na obrázku můžete vidět jednu z budov GooglePlexu (Pracoviště společnosti Google) ve StreetView v nových mapách.

Nové Google Mapy, Streetview, GooglePlex

GooglePlex ve StreetView

Toto řešení zobrazení má svoje klady, ale i zápory- mapa Earth jde pustit i bez původního pluginu, který byl dříve nutný (jak můžete vidět na následujícím obrázku).

Mezi zápory bych zařadil náročnost na přenášená data- nikde se nedá nastavit detail vykreslování, nebo 3D vypnout a nechat pouze fotomapy, s tím je spojené poměrně dlouhé načítání, původní vektroová mapa je oproti tomu více dynamická.

bez pluginu v prohlížeči jste mohli na Earth režim zapomenout

bez pluginu v prohlížeči jste mohli na Earth režim zapomenout

Dále mám pro vás pár obrázků z první prohlídky nových map.

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..