Google Glass, první dojmy

Díky klukům z GUG.cz a GDG Pardubice– a především Radkovi Simkovi– jsem měl možnost se nejen dozvědět informace o Google Glass, ale navíc si je i vyzkoušet na vlastní kůži, eh, hlavu.

Google Glass

Google Glass

Pokud Google Glass neznáte, pak vám v první řadě řeknu oč jde- jde o multimediální zařízení- konkrétně ve tvaru brýlí, které má v sobě kameru, umožňuje fotit, natáčet videa, dále má v sobě OS Android, a tak není problém si na něm pustit například navigaci- a to všechno pohodlně pomocí hlasu (mj.)- i některé aplikace primárně určené pro smartphone, ne přímo pro Glass.

Revoluční toto zařízení je tím, že se vám vše zobrazuje na integrované miniobrazovce- lépe řečeno projektoru, který svítí do broušeného krystalu, a až tam se daný obraz promítá.

 

Google Glass, obrazovka

Google Glass, obrazovka

V první řadě bych se zaměřil na ovládání a celkovou funkci- zařízení je (alespoň prozatím?) navrhnuto jako head-set ke smartphonu s Androidem– poté naplno využijete všechny funkce Glass- spárováno přes bluetooth, nejlépe s povoleným datovým přenosem (přístupem k internetu) na mobilu, a s GPS modulem v mobilu (i když snad mají svůj).

Při spárování se pomocí aplikace My Glass z mobilu celkem jednoduše udělá projektor toho, co lze vidět v Glass.

[appbox googleplay com.google.glass.companion]

Ovládání

Když si nasadíte Glass na hlavu (mohou být bez skel, nebo i se skly), tak jsou v jakémsi stand-by módu, aktivují se buďto poklepáním (tapnutím) na „touchpad“- ta ploška na vnější pravé straně, nebo zakloněním hlavy (úhel se dá libovolně nastavit). Poté se rozsvítí integrovaný projektor a můžete začít.

Co se týká funkcí, nabízí toho celkem dost, bohužel vše je plně podporováno v angličtině- takže na vytáčení hovorů hlasem, nebo diktování sms v češtině můžete víceméně zapomenout- ale i proto je zde touchpad, kombinované ovládání bych viděl jako idální způsob.

Dále je zde ještě tlačítko pro rychlé fotky, případně natáčení videa (dlouhý stisk)

Funkce

Dostupné „programy“, nebo funkce- jak chcete- se projíždějí tzv. swipováním [:svajpováním:] po již zmíněném touchpadu- obdobné jako prohlížení fotek na mobilu. Nejzajímavější je bezpochyby nabídka „OK Glass„- jde o mlutifinkční nabídku směrovanou pro práci s vyhledávačem Google- sic nečekaně, ale možná by jste byli překvapeni, co vše brýle umí- řeknete frázi „I am hungry“ a brýle najdou nejbližší restauraci, dále jsou zde fráze jako „OK Glass… take a picture, .. record a video, … google.. get direction to..“, můžete si i zjistit počasí na libovolném místě a předpověď- větou „OK glass, will i need umbrella?“ a tak podobně.

Dále můžete Glass používat jako skutečnou náhradu za komunikátor– číst sms, vytáčet a uskutečňovat hovory, číst zprávy z twitteru, google plus, facebooku, a tak různě.. Samozřejmě také prohlížet a sdílet fotky či videa.

Jak jsem se zmínil můžete Glass používat také jako navigacia s obrazem pořád před očima je to vážně bomba!

Pro zajímavost bych ještě zmínil oficiální aplikaci Ice Breaker– která má sloužit pro vyhledání ostatních uživatelů Glass a následné navázání kontaktu s nimi.

Konstrukce

Glass mají konstrukci celkem slušnou- drátový základ, který se přizpůsobí hlavě, nevím jak sklíčka (tzv. Shields)- vypadala pěkně, ale nevyzkoušel jsem je, ale i samotné Glass s nimi vypadaly jako modní brýle .

Jinak Glass mají na pravé straně vzadu na nožičce baterii a malý reproduktor, který pouští zvuk rovnou uživateli do ucha, dále je zde již zmíněná plocha, která slouží jako takový „touchpad“– ne všechno lze udělat hlasem, a poté je zde samotné srdce Glass- miniprojektor.

Miniprojektor je vlastně na konci nožičky Glass a svítí kolmo vašemu pohledu, do zbroušeného krystalu- a ten teprve provede samotnou projekci pro vaše oko. Celá tato mechanická část se lze kousek posunout a nastavit dle oka.

Pokud uživatel kouká na displej Glass, tak ten není přímo ve výhledu, v zorném poli, je nutné kousek zvednou oči nahoru (vypadáte tak trochu jako když „koukáte do stropu“ (i hlava má tendenci otáčet se vzhůru)- ale to je, dle mého- vhodné řešení). Do samotného displeje- projektoru- se dívá celkem dobře, ani není problém ho zaostřit, snad jen při poměrně světlém pozadí trochu, vše je usnadněno nastavitelnou polohou krystalu.

Jinak jsou Glass poměrně lehké, a výborně vyvážené- na to, že jedna skládací nožička má na sobě polovinu zařízení, tak Glass drží jako by byly nožičky symetrické.

Glass obsahují 5 MPx čočku a umožňují natáčet HD video, dále by měly obsahovat- dle mých informací 16 GB paměti (využitelných cca 12) a 680 MB RAM.

Klady a zápory

Mezi hlavní klady bych viděl užitečné hands-free zařízení pro komunikaci, možnost probuzení zakloněním hlavy, a tak, mezi hlavní nevýhodu bych viděl asi onu lokalizaci v angličtině, ale na druhou stranu to není nic, co by obtěžovalo natolik, že by Glass člověk v ČR nevyužil.

A velkým otazníkem je otázka soukromí a bezpečnosti- fotku lze pořídit v podstatě během pár vteřin, dokonce i bez zvuku (tlačítkem na vrchní straně), zaostřovat se nemusí, jelikož Glass koukají našim zorným úhlem- na druhou stranu lidé, kteří o tomto způsobu vědí, si toho pravděpodobně všimnou, jinak už je to o slušnosti majitele, jako vždy (což je u českých spoluobčanů a čs. médií problém).

Co se týká bezpečnosti, tak Glass sami o sobě nemají žádný ochraný prvek a dají se zapnout jako např. mp3 přehrávač, na drou stranu „je to v podstatě android“ čili není velkým problémem do Glass nahrát program na zamykání, nebo tak něco- zase v Glass nemůžete například využívat bankovnictví a podobně, čili maximálně si zloděj pročte pár statusů ze sociálních sítí nebo se podívá na osobní fotky- z toho vyplývá jediné Glass = zodpovědnost – ale myslím, že každý jejich majitel je hrdý, že je má, a tak si dá velký pozor, aby se mu neztratily 🙂 .

Při pouzívání se o soukromí bát nemusíte- displej je z druhé strany čitelný až z poměrně blízké vzdálenosti, navíc zrcadlově a reproduktor je sice slyšet, ale z větší dálky ne moc srozumitelně.

Odkazy

Doplňující info

 

Závěřem chci poděkovat organizátorům- GUG.cz / GDG Pardubice, Radek Simko.

nakonec pár fotek ode mne


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..