Firefox 5.0 vs Firefox 6

Jelikož jsem zjistil, že by měla vyjít nová verze mého nejoblíbenějšího prohlížeče (16.8.2011), začal jsem hledat informace v čem bude nový, ale během toho jsem ještě narazil na pár nezjištěných novinek ve verzi 5.

Zde jsou:

  • Funkce „skupiny panelů“ (dříve známa jako „panorama)
  • připnutí panelů a panely aplikací

Další datum vydání je stanoveno na 16. srpna. Tento den by měl vyjít Firefox6, který kromě řady oprav přinese řadu novinek,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz. Jednou z nejpatrnějších změn má být vylepšení výkonu.

Firefox 6 vychází pouze necelé dva měsíce po odhalení páté generace. Ta proti předchozí verzi přinesla podporu CSS animations, snadné přepínání mezi verzemi či vylepšení integrace Firefoxu v Linuxu.

I když šestka ještě nevyšla, Mozilla již pracuje na sedmé generaci. Ta bude umožňovat zasílat anonymní informace o výkonu Firefoxu. Získané informace budou Mozille sloužit k dalšímu zlepšování výkonu. Ve výchozím nastavení prohlížeč žádná data odesílat nebude, zasílání dat bude muset uživatel odsouhlasit.

Sedmá generace Firefoxu má být navíc daleko přehlednější než současné verze. Například už se nebude zobrazovat protokol http:// v adresním řádku ( „Úprava se týká pouze nezabezpečených webů, v ostatních případech se bude použitý protokol i nadále zobrazovat,“ konstatoval Cvrček.)

Pojďme se nyní podívat na samotné zmiňované funkce.

Připínání panelů

Začal bych s připínáním panelů. V zásadě se jedná o to, že pokud máte delší dobu otevřený jeden web, tak vám zbytečně zabírá místo na liště panelů, můžete ho proto „připnout“ (nabídka se zobrazí v kontextovém menu, poté, co klepnete pravým tlačítkem myši na panel). Z karty se panel přemění na pouze menší čtvereček na liště a ještě jsem postřehl, že i přesto, když nemáte nastaveno „uchovávání otevřených panelů“ po zavření Firefoxu, tak, pokud máte nějaký panel připnutý, po restartu Firefoxu se automaticky znovu načte.

Připínání panelů je výhodné pro webové aplikace jakou je například facebook.

Seskupování panelů a panely aplikací

Zkráceně by se tato funkce dala popsat jako další možnost úspory místa na liště panelů, případně řešení, jak dočasně nějaké panely odstrčit jaksi stranou.

Modelová situace:

  •  Budete mít otevřených 10 panelů, z nichž na 5 jste si našli užitečné informace o automobilismu a zbývajících 5 bude o počítačích
  • Budete si chtít dát přestávku od aut a chvilku si zarelaxovat u článcích o PC
  • vytvoříme tedy 2 skupiny panelů- „auto“ a „pc“
  • následně se budeme pohybovat na skupině „pc“, zatímco skupina „auto“ bude skrytá, ale i přesto otevřená
  • až budeme mít dost relaxu, zavřeme celou skupinu panelů „pc“ a následně se opět budeme věnovat autům

jak na to?

  1. Mějme tedy otevřeno 10 panelů
  2. podíváme se na panely z pohledu skupin- roletovací šipka vpravo od panelů (případně kl. zkratka ctrl + shift + e)

    krok 2., rozbalovací šipka

    Skupiny panelů- krok 2., rozbalovací šipka

  3. vidíte všechny panely v jedné skupině, novou skupinu vytvoříte přetáhnutím vámi libovolných panelů z výchozí skupiny- samozřejmě se dá přetáhnout do nové skupiny více panelů, stejně tak jako vytvořit více skupin

    Skupiny panelů- krok 3. vytvoření nové skupiny

    Skupiny panelů- krok 3., nová skupina panelů

  4. Klepnutím na panel ze skupiny se vrátíte do původního zobrazení, viditelné jsou ovšem pouze panely ze skupiny
  5. Jakmile si vytvoříte svou první skupinu, objeví se na konci lišty s panelů tlačítko, díky kterému budete moci jedním klepnutím přepnout skupinu.
    nabídka skupiny panelů

    tlačítko nabídky skupiny panelů

    A co jsou panely aplikací?

Jedná se opět o šetření místa, momentálně ovšem ve sféře skupin panelů, jde o to, že pokud máte na liště panelů připnutý panel a vytvoříte skupinu (případně skupiny), tak připnutý panel se opět zobrazí jako malý čtvereček.

Funkce je opět výhodná například pro Facebook apod.

zdroj, plus detaily zde:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..