Mozilla Firefox ve verzi 4

Dne 22.3.2011 vyšla již čtvrtá verze Firefoxu, včera jsem si svojí 3ku aktualizoval, spustim a hle, ono je vše úplně jinak, no  počátku jsem z nové verze nadšený nebyl, ale jde pouze o sílu zvyku a již dnes- druhý den- musím uznat, že je opravdu asi lepší než předchozí. Zdá se, že vývojáři začali webový prohlížeč předělávat od základů, velice se přiblížili Internet Exploreru a prohlížeči Chrome od Googlu.

Hned po instalaci se mi z cca 30 nainstalovaných add-onů 5 nebo 6 zakázalo (např Weatherbug- sledování počasí a tinyurl-zkracování URL adres), nicméně  doopravdy nejsou nutně potřeba, starší verzi jsem měl už dosti zasekanou a tak došlo k urychlení nejen načítání stránek ale i dynamičnosti celého prohlížeče, doopravdy je znát že si vývojáři dali záležet, nejen že je schovaný hlavní pruh okna, čim došlo ke zvětšení plochy pro webovou stránku, ale například k integraci bývalých ikonek- záložky, historie, nastavení apod. do hlavní nabídky nazvané stručně „firefox“, přirovnal bych to k tlačítku „soubor“ např u MS office a spousty jiných programů a integraci tlačítek obnovit a zastavit do jednoho tlačítka na konci adresního řádku.

A všechny ostatní prvky- i ty vložené uživatelem- např addon pro RSS, loginy apod. jsou zaobaleny do vzhledných tlačítek a celkově zmenšeny.

Abych jen nechválil, tak budu i kritizovat- po samotné instalaci je vše poměrně nezvykle uspořádané (teď myslím prvky jako „domovská stránka“), ale poměrně jednoduchým způsobem se dá vše přeskládat dle libosti, takže to není zase takový mínus :).

pro více informací:

http://www.mozilla-europe.org/cs/firefox/features/


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..