Google Streetview slaví deset let

Google Streetview slaví deset let- co Google za tuto dobu se StreetView dokázal? Sedm kontinentů, 83 zemí světa a miliony mílí- a jak úvádí na Google Plus: „Byl to epický roadtrip“.

Zmapování ulic měst je užitečné pro lidstvo obecně a samozřejmě je to, vzhledem k povaze, asi největší prací které Google na Streetview odvádí, co je ale pro Google největší výzvou, to je prozkoumávání neobvyklých míst na planetě- a z těchto toulek vznikají neuvěřitelné fotografie.

Historie-současnost a technologie

Timeline updated

Historie

Streetview začalo jako nadbytečný nápad Larryho Page (společně s  Sergeyem Brinem jeden z původních zakladatelů Google), celý nápad začal vytvořením 360° mapou světa. Dnes- 10 let po uveřejnění první fotografie ve Streetview si můžete prohlížet hory, ponořit se do hlubin oceánů, prozkoumávat místní bistra, ale také kráčet v muzeích, které jsou „na míle daleko“. 

Během posledního desetiletí se změnilo mnoho – technologie, kterou používáme, vzhled planety- ale cíl Google Maps zůstává stejný: pomůže vám navigovat a objevovat nové koutky světa. Nyní zvedněte své (Google) Glass (nebo smartphone) a k 10. narozeninám si otevřete Street View!

 

Co vše nyní mapy nabízejí, ale i to, co chystají se můžete dozvědět zde- https://www.google.com/maps/about/ (doporučuji proklikat, najdete tam velice hezké fotky a zajímavé informace).

V souvislosti s výročím Google také oznámil time machine- ta umožňuje, podívat se na fotky retrospektivně (ale nejedná se o letecký pohled map jako nabízí Seznam na mapy.cz, ale přímo na Streetiew fotografie)- jak to celé funguje se dočtete zde https://blog.google/products/maps/go-back-in-time-with-street-view/

Mimochodem- první prototyp Streetview byl spatřen již v r. 2004, kdy Larry dal dohromady pár nadšenců z Google, začalo to kamerami na dodávce, a lasery pro lepší zaměřování, první Streetview van se objevil v roce 2006 a první snímky byly v květnu roku 2007. Nyní, po deseti letech se Google Streetview chlubí 7 světovými kontinenty, 83 zeměmi a více než 10 miliony mílí (což je více než 16 milionů km) s Google Streetview auty.

Pokrytí a technologie

Pokud vás zajímá, kam se Google v nejbližší době chystá, anebo jaký má „vozový park“, anebo vás jen zajímá, jak to vlastně funguje, pak se podívejte sem https://www.google.com/streetview/understand/. Na stránce naleznete interaktivní mapu, vozidla, která Google používá, ale také poodhalení celého procesu přenosu fotek do Streetview.

Mimochodem- Google nevlastní pouze auta, ale taky tzv. trekker (postroj pro cestovatele), vozík- ten se využívá např. pro muzea, které obsahují vzácné předměty, anebo také do prostor s velice vysokou úrovní ochrany., dále sněžný skútr a trojkolku- tu Google využívá pro místa, která jsou špatně přístupná autem, např. kvůli ochrannému pásmu (v odkazu najdete všechna vozidla vč. fotek)

Google car

Od prvního spuštění Street View v USA v roce 2007 jsme urazili dlouhou cestu. Dnes naše síť 360° snímků zahrnuje místa na všech sedmi světadílech.

Google Streetview trekker

Díky Trekkeru může služba Street View nabízet snímky dalších míst z celého světa – místa, která nejsou přístupná autem, tříkolkou, vozíkem ani sněžným skútrem. Základem je batoh opatřený na vrcholu systémem fotoaparátů, který nám umožňuje získávat snímky z úzkých, těsných míst a z míst dostupných pouze pěšky. Naše první záběry využívající tuto fotografickou technologii byly pořízeny v drsném, skalnatém terénu arizonského Velkého kaňonu.

Vozík Streetview

Skupinku milovníků umění z Googlu napadlo využít technologii Street View v různých muzeích na světě. K tomuto účelu bylo třeba navrhnout systém, s nímž by šlo snadno projíždět galerijními dveřmi a pohybovat se kolem vzácných soch. Náš první průnik do interiérů vyžadoval, aby se všechno potřebné vybavení vměstnalo do menší konstrukce: vznikl mobilní vozík, jehož vrcholek byl osazen systémem fotoaparátů. Ten od té doby pořizuje záběry nejen z interiérů muzeí, ale také z dalších budov, například z Bílého domu a sportovních stadionů.

Sněžný skútr

Dalším zábavným místem, kam nás napadlo fotoaparáty Street View vzít, jsou zasněžené svahy. Během pár víkendů dokázal tým úspěšně osadit vybavení Street View na sněžný skútr za pomoci pár latí, lepicí pásky a rezervních přídavných pevných disků zabalených do lyžařských bund, aby vydržely mrazivé podmínky. Příznivci jízdy na lyžích a snowboardech a chůze na sněžnicích nyní mohou prozkoumávat kanadský masiv Whistler Blackcomb a zasněžené terény lyžařských středisek v okolí.

Trojkolka

V roce 2013 Google dokonce spustil tzv. Google Trakker loan program, ten umožnil zapojení dalších partnerů do dokumentace světa a pořizování fotek ve 360. 

Jak to celé probíhá můžete vidět na videu níže, a celý příběh je popsán na odkazu.

https://maps.googleblog.com/2013/06/apply-now-to-be-next-google-maps-trekker.html

Certifikované kamery

Google navíc vypustil seznam oficiálně podporovaných kamer pro natáčení ve 360.

Street View Ready Partners

Díky těmto produktů se následně můžete stát oficiálně certifikovanými fotografy Google Map- https://www.google.com/streetview/earn/

https://blog.google/products/maps/create-your-own-street-view-imagery-new-360-cameras/

Neobvyklé expedice

Google se rád chlubí svými expedicemi, díky tomu se i my můžeme podívat na zajímavá místa:

Vlastní podklady

Ještě jedná zajímavost- Google maps umožňují vytvoření vlastních mapových vrstev, naklikání vlastních POI, a pak z toho mlže vzniknout např.

 

zdroje:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..