Pokémon GO! Chyťte je všechny

Před nedávnem Niantic oficiálně vypustil do světa novou augmented reality, location based hru- tentokrát se jedná o Pokémon GO, stejně jako u Ingressu se jedná o propojení skutečného světa s tím virtuálním, v principu chodíte po světě a hledáte a sbíráte pokémony, dále je zde možnsot pokémony trénovat a bojovat s nimi, a do budoucna je přislíbena i možnost tradování mezi hráči.

Hra je sice zatím oficiálně dostupná pouze na novém Zélandu a v Austrálii a v USA,  nicméně je zde možnost, jak si ji neoficiální cestou můžete zahrát i kdekoliv ve světě,

Jak hru získat

První možností je oficiální instalace z Google Play (nicméně ta vám zřejmě nebude fungovat, pokud budete z region locked oblasti)

Druhá možností je stažení a instalace přes APK balíček (k tomuto kroku potřebujete mít v zařízení povolenou instalaci aplikací z neznámých zdrojů)

Co čekat

Hra, stejně tak jako Ingress je založena na reálné lokaci, tudíž, abyste získali pokemony, musíte se pohybovat, na druhou stranu nejste omezeny na body, ke kterým musíte- pokemoni se  zřejmě spawnují prakticky náhodně (s tím, že vodní by se měly nacházet u vodních ploch, atp.- po pár dnech hraní jsem zjistil, že největší koncentrace pokémonů je v např. parcích)  pokud je v daném dosahu pokémon, máte možnost ho chytit.

K chytání potřebujete pokébally, těch máte omezené množství, stejně tak, jako máte omezené množství předmětů v inventáři, dále se v aplikaci potkáte se dvěma typy míst- pokéstop a training gym.

Pokéstopy slouží k získávání itemů (stejně jako hackování portálů v Ingressu)- opět je zde logika cooldownu (i když cca 2-3 minuty, místo základních pěti v Ingressu)

Training gymy (dostupné od pátého levelu hráče) slouží i pvp soubojům díky neustálému přetížení Pokémon GO, v prvních dnech, jsem zatím souboje moc nezkoumal, ale co jsem četl, měly by být založení na principu gest na displeji smartphone.

Sbírání pokémonů je docela umění, záleží na jakého narazíte, některé se chytí poměrně snadno, jiné zase už hůře, z principu se chycení provede hozením pokéballu (ten se háže opět gestem swipe po displeji, musíte mířit na pokemona)

Každý pokémon má možnost přejmenování, pokud jste ho ještě neobjevili, tak se vám zapíše do pokédexu (encyklopedie pokémonů), atp., dále jsou zde zdroje jako „star dust“ a „candies“ – oboje slouží k vylepšování a vývoji pokémonů, oboje zíkáváte spoleně s chycením pokémona, candies můžete získat i možností „transfer“- to provede odevzdání pokémona prefesorovi, a ten vám na oplátku dá jeho candies. jiná možnost, jak získat tyto zdroje zřejmě není.

I když chytíte dva pokémony stejného druhu, nejsou stejní- rozlišuje je ještě „CP“ – combat points, pr. se bude jednat o obdobu XP z RPG a dalších her- body zkušenosti, útočná síla,..

Kromě pokémonů je zde ještě možnost získavat jejich vajíčka (z pokéstopů), ty je nutno umístit do inkubátorů (jeden máte v inventáři od začátku, další se dá koupit za real money), a chozením se pak děje progress vývinu (narazil jsem na vajíčka, která potřebují 2 anebo 5 km k vylíhnutí)

Překvapení

  • Co mne překvapilo, byl fakt, že si můžete vytvořit vlastní postavu- ve smyslu custom objelčení, barva a střih vlasů,.. Možností zde sice není moc, ale i tak se tato možnsot moc nevidí u her podobných formátů
  • Další věc, které jsem si povšiml, tak bylo, že jak pokéstopy, tak training gyms jsou přesně tatáž místa, kde v Ingressu naleznete portály- dokonce i fotky jsou stejné
    (více zde)
  • Mapa se dá poměrně dobře unzoomovat / zoomovat, když si ji zazoomujete, pak vypadá prakticky jako GPS navigace, na druhou stranu, když odzoomujete, máte poměrně velký pehled o okolí a mapa pak vypadá jako z ptačí perspektivy
  • Hra nabízí možnsot přihlášení se skrz Google account (typické Google SSO) anebo interní pokémon account
  • Stejně jako Ingress, tak i Pokémon Go má poměrně dobré zvuky
  • hra se přizpůsobuje denní době- v noci máte tmavou variantu mapy, ve dne světlejší

Níže naleznete screenshoty ze hry

Tvorba postavy

 

základní obrazovka a chycení pokémona

Základní obrazovka s vyobrazenými pokéstopy

  • pokéstopy slouží ke sbírání itemů
  • z jednoho dropu máte min. tři pokébally

In-game currency, real money shop

  • hra má v sobě klasické mikrotransakce, byť ceny nejsou nijak hrozné, a dokonce i itemy byť se dají zřejmě pořídit pouze za real money, tak vypadjí, e bez větších obtíží si vystačíte i bez nich

Training gym

V Gyms by mělo být možné:

  • trénovat a posilovat ji, pokud je vašeho týmu  (tým si vyberete na lvl 5- Instinct, žlutí; Mystic, modří; anebo Valor, červení
  • zabírat, pokud je neutrální
  • bojovnat o ni, pokud je nepřátelského týmu

Stopování pokémonů

  • čím méně stop u nich vidíte, tím blíže jsou
  • někdy na mapě i vidíte stopy pokémonů- např. stoupající hvězdičky z trávy, atp.

No a díky přetíženosti serverů je poslední dobou nejčastější obrazovka tato

af

 

 

Více z hraní můžete vidět v traileru v oficiální release zprávě od Nianticu

Odkazy:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..