Nokia se vrhá do dalších zařízení- wearables a fitness- comeback?

Nokia- už dávno není na vrcholku a vždy šla trochu jinou cestou, než všichni ostatní. Po remake slavné 3310 má na skladě další produkty- že by comeback?

Nokia 3310

Bude tomu 17 let, co společnost Nokia vypustila na trh zřejmě nejúspěšnější telefon všech dob- starou dobrou Nokia 3310 (září 2000), neuměla prakticky nic, stejně jako většina tehdejších telefonů. Ale přežívá dodnes.

Možná to byl legendární had, který udělal svému telefonu jméno, možná to byla konstrukce telefonu- když majiteli upadl z patra na dlaždičky, pouze se pádem rozložil, následně jej stačilo složit a fungoval dál- díky malému displeji zde ani nebylo riziko, že displej praskne (v této době byly navíc displeje ještě kryty plastovým oknémkem).

Toto je původní model představený v roce 2000. Po Nokii 5110 drží rekord v délce prodeje, vybudoval si skvělé jméno a ještě v roce 2017 operátor O2 hlásí, že se do jeho sítě přihlašují desetitísíce starých Nokií 3310.

 

Nokia 3310, 2017

Po takovém úspěchu se není čemu divit, že se Nokia rozhodla poměrně nedávno uveřejnit remake modelu- 3310, 2017- model byl doplněn o barevný a větší displej (2,4″ místo původních 1,5″), bluetooth, podporu edge, fotoaparát (2 Mpx) a paměťovou kartu, ale jinak zůstal ořezaný tak, že má vlastně pouze zcela základní a triviální funkce.

Takže může dělat čest svému modelu, telefon údajně vydrží měsíc nabitý a jako nový stál 1500,- Kč.

Nová éra

Nokia dlouhou dobu patřila mezi nejvýznamnější výrobce příslušenství a doplňků pro mobily. Nyní to vypadá, že se společnost vydá opět ve svých šlépějích. Je ale trochu jiná doba. V tom vidím obrovské riziko.

Jako první lze zmínit koupi značky Withings, která má na svědomí chytré hodinky a další zařízení- http://www.nokia.com/en_int/news/releases/2016/04/26/nokia-plans-to-acquire-withings-to-accelerate-entry-into-digital-health, https://www.mobilmania.cz/bleskovky/nokia-se-stane-znackou-nositelnosti-odkoupi-vyrobce-hodinek-withings/sc-4-a-1334250.

Celou škálu produktů health & fitness naleznete na https://health.nokia.com/cz/en/, jako zajímavost bych uvedl hřeben, který je schopný kontrolovat kvalitu vašich vlasů- technologie fajn, ale přijde mi trochu absurdní- https://health.nokia.com/cz/en/hair-coach

Co se týká exkluzivity značky je fakt, že zatím společnost nepřesedlala na Android, ani na Windows phone, ale dlouho dobu si pohrávala s OS Symbian – ten je cca od r 2014 mrtvý, a paralelně k tomu si společnost drží svůj „Nokia OS series ..“

Právě tato skutečnost může být do budoucna rozhodující- pokud nebude řešena kompatibilita, pak produkt bude určen pouze pro úzkou cílovou skupinu.

Dle mne z toho bude buďto nová éra Nokia, a její druhý zrod, anebo taky jeden z posledních pokusů, jak vstát z popela.

Zdroje:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..