Firefox v. 23, co přinese?

Zítra (6.8.2013), případně v průběhu příštího týdne vychází nová verze oblíbeného prohlížeče- Mozilla Firefox, tentokrát jeho verze s označením 23, pojďte se podívat co přinese.

Konsolidace předvoleb pro vyhledávání

Že nemáte tušení o co jde? Napovím Vám- jedná se o předvolbu, když se spustí vyhledávání z adresního /URL/ řádku.

Typický příklad- jako defaultní máte nastaveno, nebo vždycky měli (implicitně) nastavený pro vyhledávání Google, nainstalujete nějaký program (dělal to např. QIP messenger), nejen, že v instalátoru býval implicitně zaškrtnutý checkbox pro instalaci Chrome nebo McAfee Security (Adobe instalátory), ale u zmíněného QIPu bylo například i zatržené „Make qip.ru my default search engine“ (originální instalátory z qip.ru), a takhle tomu bylo u valné hromady aplikací.

Dnes se tato hodnota uchovává v proměnné keyword.url v souboru s nastavením, který nalezete v about:config, nyní už se prý bude vyhledávání řídit nastaveným vyhledávačem v poli pro hledání, přijde mi to jako fajn, komu to vadí, je zde již zmíněné řešení, přímo od Mozilly:

Počínaje Firefoxem 23 bude tato předvolba zrušena a vyhledávání v adresním řádku se bude řídit nastaveným vyhledávačem v poli hledání. Některým zkušenějším uživatelům se tato úprava nemusí líbít, a proto mohou sáhnout po rozšíření Keyword Search.

 Blokování nezabezpečeného obsahu

Jde o problém, kdy se na zabezpečené webové stránce– ta, s https a zeleným rámečkem u ikonky- vkládá nezabezpečený obsah, tedy obsah z nezabezpečených stránek- taková stránka ve skutečnosti zabezpečena není.

Nová verze Firefoxu by měla některý takto vkládaný obsah umět blokovat, jde o zvýšení bezpečnosti, nicméně bude na uživateli, zda povolí zobrazení obsahu, či ne).

Další změny

Mezi další změny patří upráva grafického vzhledu about:memory– stránka sloužící k analýze využití paměti prohlížečem (budete tak moci například objevit nejnáročnější doplňky).

Dále podpora vzhledu scrollbarů na Mac OS X 10.7+, podpora akcelerace videa v H.264 ve Windows Vista, další menší grafické úpravy.

Zajímavou novinkou je nový panel o přehledu načítání stránky, něco podobného je v IE s přehledem časování doplňků.

Dále pak grafické úpravy a pročištění v možnostech nastavení– kdo si rád hraje, může použít doplněk „Configuration Mania“, nebo Nové logo.

Vývoj loga FireFoxu

Vývoj loga FireFoxu

Rozpis všech změn naleznete na developer.mozilla.org.

Odkazy

Stable, případně beta „Nightly“ verzi, nebo i experimentální „Aurora“ si můžete stáhnout zde

Pro experimentální verzi – Aurora – naleznete seznam změn zde

edit: na budoucí změny ve verzi 24 se můžete podívat zde
a na ofic. stránkách


v23 přináší také chybu, díky které nemusí fungovat podpora pravopisu CZ

chyba blíže popsána zde: https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=902532
pův. zpráva http://www.mozilla.cz/zpravicky/co-delat-kdyz-ve-firefoxu-23-nefunguje-kontrola-pravopisu/


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..