„Protipirátské zákony“- ACTA, SOPA, PIPA…

O co že vlastně jde?

Celkově se jedná o sborník zákonů, které mají zabránit šíření pirátských kopií softwaru ale i hudby, a v podstatě už i hard-waru… Ano, tyto zákony by měli smysl, ale za předpokladů, že by byly dotaženy do konce, a nejen nesmyslným zablokováním „všeho potencionálně nelegálního“, bez jasně daných kritérií a postupů. Vše by bylo striktní, ale bez sebemenších náznaků logiky, intuice a přemýšlení…

Jde jen o můj názor, ale počátek bych viděl v prosazení protipirátského zákonu SOPA (Stop- Online- Piracy- Act) v USA, a následném bleskovém zablokování serveru Megaupload.com- kde je nyní jen varovná tabulka od FBI… Zní to hezky, jenže je tu druhá věc- spousty firem používají tyto servery pro zálohu svých dat, a nyní o ně přijdou.

následně se objevil zákon PIPA (PROTECT IP Act), ten má být dalším nástrojem k potencionálně nelegálním webům..

Prosazení zákonů SOPA a PIPA by mohlo vést k regulaci internetu- mohly by skončit weby jako youtube, encyklopedie (myslím wiki), samozřejmě veškeré upload servery, ale i sociální sítě (pokud by nedošlo k modifikaci- např. aby nešly vkládat odkazy).

Následný zákon ACTA– Anti-Counterfeiting Trade Agreement–  je ještě více agresivní- vztahuje se i na mediální nosiče (čistě teoreticky i flash disky), např celní správa by měla pravomoc prohledat disk vašeho notebooku, vláda pravomoc kontrolovat vaše emaily, apod., nelegální by byly i veškeré vypalovačky, i vypalovací software, ale i vytváření kopií čistě pro svoji osobní potřebu.

A co skupina Anonymous?

Jde o nespočetnou hackerskou skupinu po celém světe- systém národních příznivců pravděpodobně funguje jako jednotlivé pobočky firmy, v „minulosti“ se vyznamenali hacknutím sítě na Play-station 3.

Dnes jakoby začali bojovat proti vládám celého světa a nadnárodních organizacím, jsou zastánci lidu, tvrdí on.

My jsme Anonymous.
Jsme legie.
Neodpouštíme.
Nezapomínáme.
Můžete nás očekávat.
Přidejte se k nám.

Toto tvrdí na česky lokalizované stránce, dále např. „Mlčení je zločin“, a podobné.

Mimo megauploadu byl shozen i Ukrajinský server Ex.uk, a například server filesonic.com už omezil stahování pouze pro uživatele, kteří data uploadovali (nahráli), kdo ví kam až tato absurdita a lidská blbost povede, na tyto protipirátské zákony už se objevily i nějaké vtípky, jenže nejsmutnější je, že je to realita, kdo ví, kam až tato absurdita a lidská blbost a neustálá podřizovanost někomu povede…

Odkazy:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..