Metalfest 2011 report

Metalfest se letos konal, stejně jako minulý rok, v Plzeňském Amfiteátru na Lochotíně, v termínu 3.-5.6.2011.

Bohužel jsem dorazil až v pátek, kolem 14,30, tudíž jsem nestihl kapely Maelström, Sons of Seasons, Crimfall, u Crimfall mne to docela mrzí , protože kombinace symphonic-viking-folk metal mě velmi láká, no nic, nevadí.

V Pátek jsem tedy začal s kapelou Milking the Goatmachine a následně Krisiun, tyto kapely jsem moc nevnímal, tudíž se o nich jen takhle krátce zmíním. Zato kapela Suicidal  Angels měla perfektní vystoupení, kapela si sama zavolala fanoušky na betonový plac před pódiem, ovšem za hranicí bezpečnostních bariér, zprvu ochranka nevěděla co dělat, nicméně fanoušky tam nechala, také se u této kapely rozjíždělo velice povedené round-pogo. Dále hráli heavy-metaloví Rage, jelikož jsou metalovou legendou, jejich vystoupení byla bomba, ovšem co se dělo následně- pro mě po menší pauze (během vystoupení death-metalových a grindových Kataklysm) pří show Accept opět nemělo chybu, takhle rozpálené publikum nebylo za celý pátek ani jednou- diváci tvořili veliký a vokálně produktivní kotel, zatímco zbytek využil laviček amfiteátru ke stání, místo sezení. Tato kapela páteční program uzavírala, slušný kus vystoupení naleznete například tady. Usínali jsme cca kolem 2. hodiny ranní, jelikož jsme ještě byli u vedlejšího stanu na vodnici (mimochodem i potkali lady, která si říkala „sněhurka“, o ní později)

Sobota pro naší partu začala již v 8 ráno, když jsme se probudili, a následně mazali na Dymytry, kteří hráli od 10,30. jelikož tuto kapelu miluji, jejich vystoupení bylo velice chytlavé, i bez nějakých speciálních efektů (sestava Jan „Protheus“ Macků, Jirka „Dymo“ Urban, Artur „R2R“ Mikhailov, Jan „Gorgy“ Görgel, Miloš Meier / Eduard Štěpánek). Dále jsme se vydali do Plzně, které bylo cca 3 minut pěšky od areálu, což je parádní, dali jsme si oběd (kuřecí špíz) a speciální polotmavé pivo – „Lotr“ 11° v soukromém minipivovaru „U Grollů„), ač jsem díky tomu přišel o nizozemské Vanderbuyst, českou melodic-speed metalovou kapelu Salamandra, tak jsem byl naprosto spokojený, ještě mi utekli melodic-metaloví Crimes of Passion, ovšem co se dá dělat, byl hlad…

Když pro mne konečně začalo odpoledne, šli jsme s lidmi od vedlejšího stanu na vodní dýmku, kouřili jsme jí v lochotínském parku, kolem nás procházeli policajti, byl klid, naprosto bez problémů, kouříme, kouříme a najednou slyšíme Arakainy s jejich Maratem, no tak jsme sousedy opustili a šli do areálu, následovaly songy jako Ďábelská hra, nebo Amadeus. Poté jsme se šli zchladit, k volně přístupným žlabům s vodou, a ještě ke stanu, (právě hráli Vicious Rumors), vrátili jsme se do areálu, právě tehdy, když hráli Equilibrium.

Kapela, která míchá dohromady různé prvky folku a symphonic black metalu, kombinuje různé nástroje jako elektrické kytary, smyšcové nástroje a píšťaly, stejně jako tradiční Germánské melodie.

Následovali mladí a energičtí Bloodbound, docela slušná power-metalová partička ze Švédska, dále výborní Pretty Maids z Dánska, a jako předposlední heavy-metalová legenda Saxon, na závěr večera se ozýval křik i scream black/gothic/extreme metalové skupiny Cradle of the Filth, jejich vystoupení doprovázel neuvěřitelný kotel fanoušků.

Po skončení jsme šli hledat sněhurku, kterou jsme viděli v pátek, nicméně ke stanu nepřišla, tak nic…

V Neděli jsme zašli do areálu až v 15,30- ráno začalo sprchou, pokračovalo válením u stanu, a couráním kolem, utekly nám kapely Power 5, Smashed Face, Rising Dream, Alcest a While Heaven Wept, na oběd jsme opět zašli do Plzně, tentokrát jsme museli bloudit a hledat, nakonec nás zaujala restaurace Plachetnice, dal jsem si kuřecí směs na kari po indicku s bramborem a velice jsem si pochutnal, jídla bylo dost, a prostředí restaurace bylo hezké, víceméně ve dřevě a výzdoba lodi.Pomalu jsme šli zpět…

Do areálu jsme se šli podívat na „death-grind mistry“ Misery index, mě tato skupina nezaujala, hudba příliš rychlá, netechnická, nevím, nemastn a neslaná, obdobně jako u Uřvaných kinder-gothiků Cradle of the Filth v sobotní večer. Následovali kvalitní Irští Primordial– Keltic, pagan, black metal.

Na závěř přišli asi největší hvězdy- Epica, Arch Enemy a Sabaton. Epica v čele s nádhernou zrzkou Simone Simons mne sice nezklamali, ale ani nenadchli, i přesto, že Epicu poslouchám. Proti tomu Švédští death-metaloví Arch Enemy, v čele s drobnou, ale velice hrubou Angelou Gossow byli úžasní, zazněla i moje nejoblíběnější pecka (a asi nejznámější) Nemesis, vystupování na podiu s vlajkou bylo úchvatné, opět návštěvnící využili laviček jako můstků na stání, a fans se odhodlali i ke stage-divingu, čili, že dav si předává člověka, který lež a oni ho drží pomocí rukou a posílají dále, následně skončili až za zábramy, ovšem pořadatelé to vzali v klidu, a ještě je chytali aby se jim něco nestalo a následně je poslali ke kraji hrazení, kde ho přelézali (a obvykle šli znovu).

Švédští heavy-metaloví bojovníci Sabaton byla skutečně třešnička na závěr, měli ohnivou show, a opět pokračoval stage-diving (včetně jednoho úlovku- podprsenky- od náruživé fanynky. Jelikož to ke konci vystoupení vypadalo na déšť, tak jsme se sebrali o něco dřív a šli do stanu.

Počasí bylo všechny dny úžasné, v pátek teda pěkné vedro, k večeru příjemně, v sobotu to samé, a neděle byla chvilkami pod mraky, ale bylo to příjemným chladem.

Sociální zázemí bylo také dobré- volně přístupná koryta s vodou (i když užitkovou), sprchy za poplatek 30,- Kč, když bylo teplo, tak i hasiči kropili návštěvníky vodou z hadice.

Ceny přijatelné- Gambrinus 10° za 30,- kč, vařená kukuřice taktéž, grilovaná 40 kč, klobása 45 kč, čínské nudle 50,- kč atd., krom „nedobrého“ gambrinusu 10° se dala i přímo v areálu zakoupit Plzeň 12°, nebo ne-alko Birell, taktéž za 30,-Kč.

Neděli jsme si již užívali společně se sněhurkou- byla pěkně zmalovaná- černé oční stíny, černé rty, na sobě mikinu se špičatou kapucí a sukni s řetězi a pouti, na které jsme byli následně připoutaní, pohledy ostatních byly při nejmenším zajímavé…

oficiální web

 


Komentáře

Metalfest 2011 report — 2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..