Volby do akademického senátu FEI 2011 (uPa) aneb splete se každý

Ve dnech 2.3.2011- 3.3.2011 budou na Univerzitě Pardubice probíhat volby do akademického senátu FEI, rozhodl jsem se s vámi podělit o kuriozitní situaci které nastala.

Do akademického senátu kandidují studenti a s přicházejícícm termínem voleb se někteří kandidující rozhodli poslat předvolební email přes univerzitní emailovou schránku, s cílem upozornit na sebe a získat více hlasů, jednomu se na sebe upozornit doopravdy povedlo, avšak myslím, že ne tím způsobem, kterým by si přál.

Předvolební maily mi přišly celkem 3 a následně ještě jeden, tedy 4. Některé byly kvalitní více, jiné méně, tak už to bývá a je, nejvíce mě zaujal hned první, sice se autor pokusil vložit obrázek přímo do těla zprávy a to se mu dost dobře nepovedlo, email byl stručný ale dostačující (termín, místo, odkazy na web kandidáta- kde jsou vypsáný hlavní body kampaně) a ještě přílohou byl poslán soubor PDF, obsahující předvolební plakát, který vypadá dobře.

Druhý email se stal autorovi osudným, jak jistě více, tak email nabízí dvě pole pro příjemce- „komu“/“příjemce“ a „skrytá kopie“, no a tento kandidát vložil adresy (nás spolužáků a kolegů) do pole „příjemce“, tím se stalo to, že všech cca 1050 příjemců má k dispozici údaj NetID (jedno z identifikačních čísel studentů) ostatních (Jméno má každý student vyplněnné). Tím vzrostlo riziko SPAMu a zneužití na 99%…

Téměř všichni to tiše ignorovali, ovšem někteří napsali i „děkovný email“ (čímž na to také v podstatě upozornili ostatní), jeden mail přišel i s jakousi obhajovací formou- zmýlit se může každý a chybovat je lidské, rozesílání SPAMu záleží stejně jen na nás studentech- z venčí tyto data dostupná nejsou. Ovšem velice mne zaujal momentálně poslední email- další kandidátní, avšak do druhého kola, kde autor využívá chyby tohoto chudákactuji:“Díky tomuto prohřešku jsem shledal, že kandidující studenti NEJSOU vhodnými našemi zástupci, proto Vás Vážené spolužačky a Vážení spolužáci vyzývám k nevolení kandidátů do AS a vyhlášení nového kola voleb s novými kandidáty.“ Myslím, že toto je z hlediska morálního daleko horší!

Ale jinak jsou zmíněnné emaily vážně zajímavé- jeden autor (zdůrazňuji, že studující obor IT) zřejmě neví jak se píše „ň“, další neumí přádně česky, takže pro mě, jakožto pasivního jedince se z toho tedy stává vskutku zábavná podívaná…

Co se týče chyby spolužáka- udělal chybu, nicméně pravděpodobně by se mi stalo totéž, stát se to může, i když by nemělo, ale vlastně jsem konečně zjistil jaký je rozdíl mezi poli „komu“ a „skrýtá kopie“, rozhodně bych radši volil tohoto, než někoho, kdo neumí pořádně česky (stačilo by si text 2x přečíst)- jen škoda, že většina lidí dnes nemá slitování.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..