Mozilla Thunderbird- přizpůsobte si ho dle svého

Po předchozím článku s návodem na kalendáře a synchronizaci online se dnes podíváme na další zajímavé funkce a pluginy.

Podíváme se na:

  • Přehlednější a logičtější zobrazení složek
  • Načítání kontaktů z gMailu
  • Nastavení více podpisů pro jeden účet
  • Změna formátu citované zprávy
  • Další nastavení

Zobrazení složek

Thunderbird obvykle zobrazuje celou strukturu složek jako strom, jeden účet pod druhým, dá se to nastavit ale i jinak (nastavení najdete pod položkou „Zobrazení“ – „Složky“; pokud nevidíte hlavní nabídku, zpřístupníte ji buďto dočasně přes levý alt, případně trvale necháte zobrazenou pomocí kl. F10), momentálně mám na mysli zobrazení označené jako „jednotné“- to spočívá v tom, že nejdříve máte Doručenou poštu, ze všech účtů pod sebou, dále Koncepty, dále Koš, nakonec pak odeslané, a pod tím vším jednotlivé složky emailových účtů.

Jde o zobrazení přehlednější, a i účelnější- používám 4 schránky, a takhle stačí kliknout na globální „Doručená pošta“ a vidím všechny nové maily na jednom místě- o zvolení správné adresy (a smtp účtu) pro odpověď už se postará Thunderbird sám.

Pro představu obrázek:

Thunderbird struktura slozky

Vlevo- klasicke zobrazení „všechny“, vpravo „jednotné“ zobrazení

pozn. Pokud chcete mít strukturu stejnou jako na serveru, a neuchovávat jen kopie zpráv, musíte v nastavení účtu nastavit IMAP protokol, ne POP3

Online kontakty

Tady už se neobejdete bez doplňku- „Google Contacts“, který je možné stáhnout na této adrese.

Po instalaci v něm nastavíte jaké Google účty chcete použít, nic víc není třeba nastavovat. V adresáři se poté kontakty zobrazí jako další skupina.

Google Contacts v thunderbirdu

Nastavení Google Contacts

Podpisy

Používáte jeden emailový účet pro víceúčelné konverzace? Např. osobní i pracovní ? Poté by se Vám mohlo hodit nastavení více podpisů k tomuto účtu.

K tomu se dá použít rozšíření QuickText- sic oficiálně slouží pro šablonu patiček, ale to neznamená, že se nedá využít k tomuto účelu.

Podporuje jak plain-text, tak i HTML formát- čili si můžete udělat podpis např. s odkazem na web.

Když vlezete do nastavení doplňku, vše se nastavuje na kartě „Templates“, funguje to tak, že zde vložíte skupinu (Groups) a do ní jednotlivé vzory (Templates).

Následné skupiny se poté zobrazí v nástrojích nad mailem, navíc zde máte implicitní skupinu jako variables- kde naleznete např. automatické vložení akt. data a času.

Nastavení doplňku QuickText

Nastavení doplňku QuickText

Psaní mailu, ukázka nabídky

Psaní mailu, ukázka nabídky QuickText

 

Formát citovaných zpráv

K tomu slouží doplněk „Change quote and reply format“, který stáhnete na oficiálních stránkách- Kosmos Website. Lze toho zde nastavit hodně, pokud necháte nastaveno dle obrázku, budete mít hlavičku následující:

-------- Původní zpráva --------
 Předmět: ...
 Od: ... <mail>
 Komu: ... <mail>
 Datum: ...
//citace
Nastavení dle šablony

Nastavení dle šablony

 

Další nastavení

Z dalšího nastavení bych určitě zmínil Český slovník pro kontrolu pravopis.

Dále pak nástroj pro uspořádání pořadí poštovních schránekFolderPane Tools.

Práce se SPAMem– v nastavení, na kartě „Bezpečnost“ můžete nastavit jak se Thunderbird bude chovat, pokud ručne označíte email jako SPAM – neudělá nic / přesune do složky SPAM / smaže- zde se dá povolit i kontrola emailů antivirem apod.

Nastavení samotných citací– implicitně Thunderbird při odpovědi, či přeposílání napíše původní zprávu a kurzor pro psaní umístí až pod ní- to se mění v nastavení email. účtu, viz obrázek.

Nastavení chování při Re. / Fwd.

pozn. Stránka o Mozilla Thunderbird na Wikipedii

Oficiální stránka s download linkem

Česká fan-page


Komentáře

Mozilla Thunderbird- přizpůsobte si ho dle svého — 2 komentáře

  1. Nastavení vypadají zajímavě, to zobrazení složek se mi sice víc líbí to původní (to vlevo), ale CZ slovník pro kontrolu pravopisu, to zní dobře. 🙂
    Každopádně jsem (bohužel?) na Thunderbird a jiné mailové klienty zanevřela poté, co jsem ho vyzkoušela, a on mi smazal z webu celou Doručenou poštu a stáhl si jí do sebe, kvůli špatnému defaultnímu nastavení Thunderbirdu. Nenašla jsem žádný způsob, jak maily dostat zpět na webové rozhraní (kde si je třídím a archivuji, takže je to pro mě důležité). Takže, lidi, na to pozor! Dvakrát si prohlídněte nastavení, než Thunderbirdovi (a podobným programům) dáte přístup ke své schránce!
    Co se týče použití u mě, tak jelikož přistupuji k mailu nejen doma, ale i ve škole a přes mobil, tak pro mě mailový klient má jen asi jedno dobré využití: Projde mi všech mých cca. 6 e-mailových schránek, aniž bych je musela rozklikávat sama. Množství mailů není takové, abych je nemohla vyřídit doma či ve škole, takže off-line prohlížení mailů je sice super, ale u mě ne nutné. 🙂
    Možná se jednou k Thurderbirdovi nebo nějakému jinému mailovému klientovi vrátím. 😉

    • nastavení účtu -> synchronizace a úložiště -> uchovávat místní kopie zpráv (zatrhnout), myslim, že je to ono,
      ale jak jsem psal, ještě záleží na použití protokolu POP3/ IMAP, všechno tahám přes IMAP – synchronizace, u POP3 je to myslim právě, že to všechno nastahuje- buďto jako kopie, nebo originály na local

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..