Google- nejen vyhledávač

Dobře, takže Google, oč vlastně jde? Je to akciová společnost nabízející různé služby- ať už online (úložiště- data, email, vyhledávač, knihy atd.) tak i offline (Picasa, Sketch-up, Android).

Název google vychází ze slova „googol“ označujícího číslo složené z jedničky a sta nul (10100), které bylo poprvé použito v roce 1938 devítiletým Miltonem Sirrotou, synovcem amerického matematika Edwarda Kasnera.

Vyhledávač

samotný vyhledávač lze použít i jako kalkulačku, pro převod jednotek, ale také i jako fyzikální tabulky. (zkuste také dát hledat „find chuck norris“ – přes zkusím štěstí, nebo „answer to life, the universe, and everything“ – stopařův průvodce po galaxii).

S využitím pokročilejšího formátováním řetězce lze i relevantněji hledat výsledky- například pokud dáme hledat „harry -potter„, google nám najde veškeré výsledky pro výraz „harry“ ale bez „potter„, případně vyhledávat na konkrétní stránce- využívám u nepřehledných webů- site: web, ale také pro zobrazení definice- define: výraz… a tak podobně, takovýchto funkcí je opravdu moc.

Programátoři z Google jsou celkově vtipálci- za účelem testování standartu HTML5 vytvořili příkaz, který přikáže vyhledávači udělat kotrmelec- napište „do a barrel roll„, případně můžete zkusit příkaz „tilt„, nebo takhle ve vánoční čas „let it snow„.

Také přes původní tlačítko „zkusím štěstí“- které odkáže na první nalezenou stránku- se dá dobře vtipkovat, nyní se musí zadat jakoby hledat výraz a v roletovém menu vpravo kliknout na tuto možnost- zkuste:

  • google gravity
  • google sphere
  • google fuck

Google a jeho SW

Především bych upozornil na google mapy, dále nástroj pro webmastery- google analytics (přehled o webových stránkách), email, google sketch-up (jednoduchý 3D modelovací nástroj- mj. se přes něj vytvářejí budovy do map a Earthu) a v neposlední řadě sociální síť Google + ala konkurence facebooku.

Loga google

K významným událostem- vánoce, velikonoce, ale i národní svátky vytváří Google speciální loga- ať už statické, nebo dynamické a interaktivní, jejich archiv lze nalézt zde.

Nejpovedenější byla asi kytara k výročí Les Paula, dále není tak dávno co Google zdobilo vánoční logo letošního roku, a ještě bylo povedené například k výročí narozeninám Johna Lennona, nebo logo k výročí Freddieho Mercuryho.

Loga google

Jen mi přijde trochu divné, že když google většinu věcí nabízí zdarma, že je takový gigant- na toto téma se najdou hezká videa vedoucí k zamyšlení na na videacesky.cz:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..