Benátská Noc 2011 19.- report

Tak jsem tedy doma z dalšího ročníku BN, letošního 19. ročníku, pojďme se podívat, jak to všechno bylo…

Odjížděl jsem před týdnem, v pondělí 25. 7. 2011, samotný festival začínal ve čtvrtek warm-upem, a měl končit v neděli, „otevírací“ kapelou byla legendární Folimanka Blues, a zavírací měli být BSP (Kamil Střihavka), v neděli cca 20,30 hod.

Cesta byla fajn, naplánoval jsem si cestu s min počtem přestupů, tudíž jsem přestupoval pouze v Mladé Boleslavi (vyjížděl jsem z Nymburka), jinak se musí přestupovat obvykle ještě v Turnově. Přijel jsem na místo, jdu do Campu Ostrov (jako již tradičně), stan už jsem měl postavený od rodiny, tak jsem se jen uvelebil, v kempu byli na recepci stejné tváře jako každý rok, i v přilehlém krámku, kde mají všehochuť- od balených salámů, tak i pivo, pytlíkové polívky, pečivo, cigarety, nanuky a atd.…

Počátek týdne (teď myslím do čtvrtka) jsem víceméně propil u stánků, nebo pobíháním po známých, čí ležením ve stanu, udělali jsme si i výlet do Zittau, soukromým dopravcem (Trilex), cesta to byla dobrá, vlak byl sice osobní, ale pohodlný, vzhledný, čistý, rodinka byla i na Suchých skalách a tamních vyhlídkách. Počasí bylo slunečné, ale koncem týdne se zkazilo.

V úterý večer začalo poprchávat a tak to vydrželo víceméně minimálně pod mrakem až do neděle.

Jak probíhal samotný festival?

Kasy měli být otevřené od čtvrtka, 15,00, nicméně pásky dávali již od 14,00, byl jsem zklamaný hned zezačátku- pásku mi utáhli natolik, že jsem měl téměř přiškrcenou ruku, tak jsem si slušně stěžoval, že takhle to opravdu nejde, že si musí uvědomit, že je teplo, končetiny budou natékat, stejně tak i po alkoholu, když si všimnuli dalších třech pásek na mé ruce, tak si radu pravděpodobně vzali k srdci, ostatní známí měli pásku tak nějak ok, mě ji lehce povolili, pásky byly tradičně klasicky úzké- cca 1 – 1,5 cm, z umělé textilie, zapínání po špatných zkušenostech se zapínacími (které se rozepínaly a byly poslány k reklamaci) bylo letos jako předloni stahovací (plastový kroužek s kovovými čelistmi proti povolení uvnitř).

 

Čtvrtek:

Odpoledne jsme proseděli v kempu a u piva, najedli se a večír vyrazili na Folimanka Blues, kteří hráli od 18,00, hudbu mají perfektní, byla to i poměrně dobrá show, od 19,20 následovali Liberečtí / Jablonečtí Hush (na odkazu je i pár fotek z BN), i přes kritiku kolemstojících se mi líbili, nejkrásnější překvapení bylo, když zahráli Paranoid od Black Sabbath, dále ve 20,40 hrála Monika Agrebi, minulý rok jsem ji viděl a téměř mi tekly sliny od pusy, letos říkám „tam musím jít!“ a tak jsem šel, udělal jsem dobře, perfektní rozproudění obecenstva, čistý hlas, tvrdá hudba, to je charakteristika vystoupení Moniky a její skupiny, hned po hlavní headlinerce mne též zaujala černovlasá slečna basistka, která následně odložila basu a zpívala taktéž. Tato kapela pro změnu zahrála rockovější verzi písničky od Lady GaGa- její Bad Romance, a následně Lords on the boards od Guano Apes. Následovala Bára Zemanová, kterou jsem viděl před rokem a byla taková „nedozrálá slečna s tvrdým hlasem“, a nynní? Nádhera, sympatická slečna a její rudé vlasy házely odlesky světel přes celý stan, vypadala báječně a její songy jsou též fajn. Než Bára dohrála, šli jsme do stanu- cca 22,40 (22,50 měli končit), a akorát včas, začínali poprchávat.

Čtvrtek byl tedy fajn rozjezd, konala se i tradiční rockotéka na fotbalovém hřišti, kde jsem letos ovšem chyběl, ale byl jsem spokojen. Jediná škoda byla ta, že narozdíl od minulého roku byl letošní warmup v tanečním stanu Evropy 2, a na kvalitě hudby se to samozřejmě podepsalo neblaze.

Pátek:

V pátek jsem měl štěstí na kapely: N.V.Ú., Doctor P.P., Doga, Katka Knechtová, Olympic, Divokej Bill, Dream Theater, Lacuna Coil, In Extremo, Arakain a Dymytry

NVÚčka- zkr. Nepřichází v úvahu- to rozjeli klasik punkem, nevím, moc jednoduchá hudba pro mé uši, nicméně diváky to bavilo, už zde jsme si všimnuli, že lehce probíjí mikrofon, obecenstvo pogovalo, avšak letos jsem byl sice v téměř první řadě, ale kousek dál od kotle, pro mě jednoznačně nejlepší song Tři Kříže. Došlo i na plivání ohně.

Doctor P.P.- no, co k němu, blázen tento chlapík, přiběhl v saku, jeho vystoupení je podobné zábavovým kapelám, umí udělat show, texty perfektní, lehké narážky, supr.

Doga- letos odstrčená do Wigwamu- koncertní stan, no Ízzy si z toho dělal legraci, že slyšeli, že má pršet, tak jakou práci jim to dalo přemluvit organizátory, charakterizoval bych to takhle- lidí hodně, místa málo, vzduch nedýchatelný- možná tak na omdlení, stál jsem jen u vchodu do stanu a i tak brzy odešel. Ještě před jejich vystoupením bylo možné kapelu zastihnout vcelku bez ochranky u svého prodejního stánku, nebyl problém se s Dogou nebo jen jednotlivými členy vyfotit, s Izzym jsme prohodili pár slov, je to fajn chlapík, naprosto v pohodě.

Katarína Knechtová- nádherné vystoupení, energetická mladá slečna, vystřídala 2 nebo 3 kytary, na autogramiádě rozdávala svoje fota s podpisem

Olympic- co k nim napsat, klasika a legenda, pamatuju si jen Kdo tě líbá když ne já a Želvu, dál písně moc neznám, ale perfekt, lidí také moc, spíš starší páry, než rozjaření mladíci.

Divokej Bill- další stálice, i jejich vystoupení bylo fajnové, ti nikdy nic nezkazí.

Dream Theater- pro mě jasný headliner, jejich progmetalové vystoupení bylo v kapkách mrholícího deště, nostalgie a melancholie, doplněno projekcí na plátně, krása.

Lacuna Coil- gothic / symphonic metalová legenda z Itálie, sexy Cristina Scabbia i s celou kapelou ohromili malebné údolí plné davu. První dvě písničky nebyla slyšet Christina, další song zase zpěvák, nicméně to je práce zvukaře… Zde můžete zkouknout menší záznam z vystoupení.

In Extremo- na doporučení jednoho známého jsem zašel na tyto „skopčáky“, jejich vystoupení bylo něco neuvěřitelného, stejně jako Dream Theater zdobená vlastním logem apod., ohnivá show, na pódiu nechyběli ani dudy, nebo „harfa“. Jejich vystoupení pro mne mělo jedinou chybu- německy jsem nerozuměl ani slovo  😉

Arakain- Jirka Urban, Honza Toužimský, Mirek Mach, Zdenda Kub, Lukáš Doksanský- tuto sestavu jsem slyšel letos již po třetí – Metalfest Plzeň a Votvírák Milovice, playlist opět stejný, nicméně nikdy mne neomrzí, hoši bravo… Zazněly tedy novější singly- Marat, Forsáž, střídané staršími- Gilotina, Ďábelská hra, Amadeus

Dymytry- uzavírací páteční kapela, podium po In Extremo, já v první řadě, slyšel jsem je již po druhé tento rok (MetalFest), měli také ohnivou show- jako In Ex., musím uznat, že v první řadě bylo celkem teplo, i přesto, že bylo něco po druhé hodině ranní. Překvapili mne novou peckou „Jsem nadšenej“, kterou myslím na metalfestu nehráli, nevím, jestli se mi to zdálo, anebo si chlapci všimnuli pásky z metalfestu, ale celkem si mě všímali. Jejich show snad jen rušili někteří fanoušci- když zpěvák zakřičel název písně- „dejte mi pít“, tak jeden z nich po bubeníkovi- Milošovi Meierovi hodil půllitr s pivem, naštěstí se nic nestalo, jen security se divně dívali, nicméně s tímhle nic nenadělají, ani nebylo vidět, kdo to hodil.

Honza Meier měl neuvěřitelné sólo na bicí- podobné jako na albové verzi Protekčního synka, a také mě potěšila jejich „arabská“ písnička s úžasným rifem.

Takto energicky končil pátek, na závěr vystoupení se s námi kluci i vyfotili, pak jsem valil do stanu spát. Ač celý den lehce poprchávalo, tak se nepřízeň počasí dala přežít jen v mikině, jako jsem to zvládnul i já.

Sobota:

kapely: Eddie Stoilow, Walda Gang

Ráno jsem se probudil (cca 9- 10 hod.) do převelikého „chcavce“ a jelikož jsem jel na fest pouze s kraťasami a mikinou, bez bundy nebo kalhot, tak jsem se válel cca do jedné hodiny ve stanu, poté jsem od mamči- která byla v areálu- dostal festivalovou bundu a následně i pláštěnku od pouličního prodejce, šli jsme se podívat na Nightwork, ti nehráli kvůli nemoci, ale organizátor lidem nic nesdělil, až před samotným vystoupením, hráli tedy Eddie Stoilow, kteří měli hrát „ráno“.

Na Eddie Stolilow (nebo možná Nightwork) se přišlo podívat dost lidí, a mnozí i tančili, jejich rock-popová hudba byla fajn, dobře skloubená se syntetyzovanými zvuky elektroniky.

Walda Gang- energické vystoupení, songy známé, i od Hajlejů (zpívá s nimi Vláďa Šafránek)- Jo třešně zrály, Pověste ho vejš, Zrzi Zrzi, Eldorádo atp., koncertoval s nimi Robert Rosenberg- myslím že byl lidem spíše pro smích než zábavu- už jen jeho gaťky připravené na anální styk- s vystřiženým srdcem na zadnici…

Spousty lidí a velké davy v pláštěnkách zpívali známé chorály- jako například Svařák- jako pláštěnka se používalo, co bylo po ruce- i pytle do odp. košů- a všichni si to náramně užívali, včetně mě.

Jen asi nebyli nadšení asi 4 nebo 5 řidičů, kterým údajně naboural nějaký chlap s džípem jejich auta (co jsem zaslechl)

Neděle?

Vzhledem k naprosto problácenému areálu a CHKO Český Ráj, dále zvednuté hladiny Jizery a stržné lávky do ToiToi kempu (rádoby alá „luxusní centrál“) byl nedělní program naprosto zrušen.

Spousta lidí balilo hned, co se to dozvěděli, jiní pozvolna, a odjížděli domů, stále lehce poprchávalo. Nicméně pod stanem a v hospodách je sucho, zůstal jsem tedy… A ještě jsem vyfasoval vychlazený 5l soudek od Heinekenu s pivem, zhruba z půlky plný.

Shrnutí:

  • + nový systém podií- 2 vedle sebe, vprostřed panel z LED diod a promítání z kamer (postřehl jsem, že HD kamery)
  • + lepší zapínání ID pásek
  • + výběr piv Gambrinus 10° (30,- Kč), 11°(32,- Kč) – jako minulý rok, plus Pilsner Urquell (předpokládám 12°, cena nevím)
  • + dostatek WC, i v obci, lépe uspořádané, mýdelníky
  • + festivalová brožura (ne jen program)
  • + noviny od Rock’n pop, také program
  • + stánek KFC (něco „normálního“ k jídlu), Božkov stánek
  • + Více zvučných jmen- Dream Theater, Lacuna Coil, In Extremo, (dobrá, i Scooter)
  • – téměř žádné kontroly u vstupu (jeden chlap si v areálu hrál s nožem, cca 18cm čepel)
  • – pouštění lidí s deštníky (párkrát jsem málem přišel o oko) a jejich bezohlednost
  • – opět areál bez slámy, bahno se na metalu řeší rozkopáním slaměných balíků (minulý rok si na ni tady lidé sedali..)
  • – ToiToi kemp (centrál) za příplatek, prý téměř bez péče
  • – nezkušení brigádníci – „náramkáři“)
  • – registrování metalistů a rockerů za 20 Kč? Děkuji, nechci, kdyby někdo chodil po areálu, tak mu to na místě možná vyplním, ale zacházet si kvůli tomuto nebudu..
  • – Doga a Komunál ve stanu, stejně jako warmup
  • – menší nesrovnalosti v brožuře- rozdílně pojmenované stage na plánku a u programu, moc zbytečných písmenek, mohla by být poloviční
  • – málo komunikace organizace – návštěvníci

Za zrušení neděle se nemůžeme zlobit, přeci jen je to CHKO a někdy se to hold nepodaří, v minulých letech organizátor dělal, co mohl, určitě i letos, jen škoda menší neorientace samotných securiťáků, menší chaos.

dále:

  1. Pro festival lze hlasovat v anketě Český Slavík Matonni
  2. HQ záznam Dream Theater a Clawfinger 
  3. oficiální pozvánka na čtvrteční warmup


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..