Windows 8, první dojmy

Na pctuning.cz jsem objevil článek o možnosti stažení win8, k testování a ukázání, tak jsem stáhnul, zkusil, a sepsal dojmy (jednalo se o build 8102, jak je vidět na screenu) …

Ke stažení jsou 3 verze:

  • Windows 8 Developer Preview with developer tools English, 64-bit (x64)- 4.8 GB
  • Windows 8 Developer Preview English, 64-bit (x64)- 3.6 GB
  • Windows 8 Developer Preview English, 32-bit (x86)- 2.8 GB

Rozhodl jsem se vyzkoušet 32-bitovou verzi systému.

Stáhl jsem, stahování nejdříve běželo rychlostí 1,3 Mb/s, ale pak cca 200-400 kb/s, nicméně stáhlo se v pořádku.

Chtěl jsem zkusit Microsoft Virtual PC, ve kterém už jsem zkoušel win 7, nastavil jsem 20 GB HDD, a RAM 1 GB (1024 MB!)

Rozběhlo se načítání obrazu, už i loader, ale následně instalace spadla do jaké modré smrti (mimochodem docela vtipné).Tak Googlim, googlim, a našel jsem stránku, kde doporučovali VMware player, tak jsem se ho rozhodl zkusit-paradoxem je, že sám o sobě tento SW win8 nepodporuje (takže se W8 musí tvářit jako W7), nicméně se vše podařilo rozběhnout.

Nejdéle mi trvala volba správného Virtuálního prostředí, samotná instalace byla poměrně rychlá- instalace cca 10 min, následně registry update– víceméně hned (do 30 sec), getting devices ready– cca 3 minuty, getting system ready– hned. Následoval restart, hláška preparing, a už mě přivítala zelená obrazovka s bílým písmem.

Ta slouží ke konfiguraci systému při prvním spuštění- první je „karta“ Personalise– kde se zadá název pc, zvolíme-li volbu „custom preferences“ tak ani nevím co vše se dalo nastavit, jen mě zaujala defaultně zaškrtlá (klasicky) karta o posílání dát Microsoftu za účelem vylepšování systému windows- „web content“ a „location data“, což by asi býti nemělo, ale což, nezkušení uživatelé zvykejte si (dle pohledu Microsoftu)…

U poslední obrazovky jsem se zastavil- nastavení účtu na počítači- systém uživateli neuvěřitelným způsobem cpe pod nos přihlášení windows live, až když si dáte pozor, tak zjistíte, že na tom zeleném pozadí je zeleným písmem (nepatrně odlišné barvy) možnost vytvoření pouze lokálního účtu…

To by bylo, zpětně musím uznat, že volba barev je, ač neobvyklá, tak užitečná- díky velkému kontrastu barev nebude dělat ani problém lidem, kteří hůře vidí.

Při spuštění se jako první (po loginu) zobrazí nabídka start, která je ve full-screenu, už to není ta klasická, tahle obsahuje veškeré (nebo uživatelem nastavené) programy, a mj. i volbu přepnutí na plochu a průzkumník windows, jedná se o slider- tzv. „Metro theme“, na ploše je poté implicitně koš, nic víc, a na liště programů IE a právě průzkumník.

Je divné, že první obrazovka je zeleno- bílá, když systém má tradiční modré barvy (a samozřejmě Aero vzhled).

Mezi Startem a plochou se lze přepínat klávesou windows z klávesnice.

Vzhled průzkumníku windows je zřetelně upraven- obsahuje obdobné karty jako MS Office od verze 2007, ty se dají i skrýt, jen škoda, že okna jsou hranatá a ne zaoblená (spíš půjde o nezvyk než kosmetickou vadu).

Správce úloh je velice povedený-  umí pracovat v kompaktním a rozšířeném módu- v kompaktním ukazuje pouze spuštěné programy, bez jakéhokoliv podrobnějšího infa, a v rozšířeném se potom promění ve víceúčelový  nástroj- u programů zobrazuje jak procentuálně, tak graficky podíl využití HW prostředků, na kartě výkon zobrazuje využití paměti, procesoru a sítě- také v přehledných grafech.

Je vidět, že tento OS bude přizpůsobený pro tablety- téměř na vše jsou tu tlačítka (ale zase na druhou stranu jsou poměrně malá a dají se i skrýt), mne systém spíše povzbudil, než odradil, ale vidíme jak bude vypadat finální verze.

minimální hardwarové požadavky:

  • Procesor: s frekvencí 1 GHz (32bit nebo 64bit)
  • Operační paměť: 1 GB RAM (pro 32bit verzi) nebo 2 GB RAM (64bit verzi)
  • Místo na disku: 16 GB (pro 32bit verzi), 20 GB (pro 64bit verzi)
  • Grafická karta: s podporou DirectX 9 s WDDM 1.0 a vyššími

Více v galerii…

Nebyly nalezeny žádné obrázky

edit 9.2.2012:

Tlačítko „start“ ze systému pravděpodobně zmizí (od v. sestavení (build) 8820) více zde

edit 7.3.2012:

Screeny z Customer preview


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..